Οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Η συχνότητά της αλλάζει με την ηλικία ώστε μετά τα 65 χρόνια 3 στα 4 άτομα πάσχουν από αυτή την νόσο.
Προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση στον οργανισμό μας.
Ουσιαστικά είναι μία εκφύλιση (φθορά) της άρθρωσης με καταστροφή του χόνδρου, στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, υμενίτιδα (φλεγμονή του καλύμματος της άρθρωσης), σχηματισμό κύστεων και σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παθολογικών αλλαγών στην άρθρωση είναι να εμφανιστούν τα στοιχεία της φλεγμονής δηλ. Οίδημα (πρήξιμο), πόνος, ερυθρότητα (κοκκινίλα στις επιφανειακές αρθρώσεις) και θερμότητα.
Συχνά υπάρχει και παραμόρφωση και διαταραχή του άξονα της άρθρωσης (στράβωμα) με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι άλλες αρθρώσεις περιφερικά και κεντρικά της πάσχουσας άρθρωσης κυρίως σε φορτιζόμενες αρθρώσεις.
Η οστεοαρθρίτιδα κλινικά είναι μία εκφυλιστική κατάσταση εξελισσόμενη (επιδεινούμενη) συνήθως μη αναστρέψιμη. Οφείλεται σε παλαιές κακώσεις, διάφορα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή και χωρίς σαφή αίτια (ιδιοπαθής).
Υπάρχει τρόπος πρόληψη;
ΥΠΑΡΧΕΙ. Οι τρεις κυριότεροι τρόποι είναι:
-
Διατήρηση καλής μυϊκής κατάστασης (άσκηση χωρίς φόρτιση) γύρω από τις αρθρώσεις.
-
Διατήρηση καλού ισοζυγίου μάζας σώματος (όχι παχυσαρκία)
-
Άμεση αντιμετώπιση αιτιολογικών παραγόντων, κυρίως τραυματισμών (π.χ. ρήξεις μηνίσκων και χιαστών στα γόνατα)
Αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας
Αρχικά Στάδια
Εφαρμόζουμε τους τρεις τρόπους πρόληψης που αναφέρονται ανωτέρω. Επιπρόσθετα χορηγούμε ειδικά φάρμακα αντιφλεγμονώδη , σύσταση για ειδικές ασκήσεις και ειδικά προγράμματα φυσικοθεραπείας. Συμπληρωματικά τα τελευταία χρόνια χορηγούμε διάφορα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ενδείξεις ότι βοηθούν τις αρθρώσεις διότι περιέχουν γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, υαλουρονικό, κολλαγόνο κ.α που είναι τα βασικά συστατικά των χόνδρων στις αρθρώσεις.
Μέτριου Βαθμού Ο.Α
Μαζί με όλα τα ανωτέρω εφαρμόζουμε ενδαρθρικά ειδικές ενέσεις (εγχύσεις) που περιέχουν υαλουρονικό (το υγρό της άρθρωσης) με διάφορα μοριακά βάρη (πηκνότητα), γλυκοζαμίνη (αμινοσακχαρίτης) υπεύθυνο για την προώθηση του σχηματισμού και επιδιόρθωσης του αρθρικού χόνδρου, χονδρϊτίνη (υδατάνθρακας) φυσικό συστατικό του χόνδρου που βοηθά στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα.
Επίσης εφαρμόζεται σήμερα η τεχνική της έγχυσης PRP (Platelet Rich Plasma) – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – τα οποία παράγουν αυξητικούς παράγοντες (θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις επουλωτικές ουσίες), και με προσθήκη ειδικού ενεργοποιητή αιμοπεταλίων που είναι κατά 20 φορές πιο ενεργό (δραστικό)από το μη ενεργοποιημένου PRP.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν έχει παρενέργειες διότι αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες απομονώνονται από το αίμα του ίδιου του ασθενή.
Τέλος στις μετρίου βαθμού βαρύτητας ΟΑ προσφάτως άρχισε η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων στο πλαίσιο της Αναγεννητικής Ιατρικής Βιοτεχνολογίας. Το βλαστοκύτταρο είναι το αρχέγονο κύτταρο του οργανισμού μας και που έχει την δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε ειδικό κύτταρο της περιοχής ή του οργάνου που θα βρίσκεται ή θα τοποθετηθεί. Τεχνικά η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Γίνεται λήψη πολύ μικρής ποσότητας λίπους με ειδικό εργαλείο και τοπική αναισθησία χωρίς χειρουργείο και νοσηλεία. Σε ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια γίνεται η επεξεργασία και ετοιμασία των βλαστοκυττάρων και χορηγούνται μετά με ένεση μέσα στην άρθρωση.
Και εδώ είναι αυτόνομη θεραπεία (δηλ. είναι από τον δικό μας οργανισμό) άρα δεν περιμένουμε απόρριψη. Αυτά τα βλαστοκύτταρα μέσα στην άρθρωση μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα και έτσι διορθώνουν σε σημαντικό βαθμό τις βλάβες χόνδρων και καθυστερούν την διαδικασία καταστροφής του χόνδρου και την εξέλιξη της αρθρίτιδας.
Προχωρημένα Στάδια
Χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνεται αντικατάσταση της άρθρωσης (αρθροπλαστική). Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά και στον τομέα των υλικών και στον τομέα των τεχνικών. Έτσι η αρθροπλαστική σήμερα γίνεται με πολύ μικρή τομή (MIS) και με ειδικά μετεγχειρητικά πρωτόκολλα ο ασθενής έχει πολύ λιγότερο πόνο, κινητοποιείται πολύ γρήγορα μπορεί και την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο, και με πολύ λιγότερη απώλεια αίματος. Έτσι και εξέρχεται γρηγορότερα από την κλινική και έχει πολύ εύκολη μετεγχειρητική αποκατάσταση.